dimarts, 9 d’agost del 2011

"Tatin" de préssec

Us deixo una recepta ben fàcil i bona per aprofitar la temporada de préssecs. La història d'aquest tipus de pastís és ben curiosa i com moltes coses a la vida va sortir d'un error. Diuen que les germanes Tatin estaven al seu hotel preparant dolços pels seus hostes i una d'elles va coure massa les pomes que havia de fer servir per fer un pastís. Per aprofitar-les, les va posar a la base del motlle i per sobre i va posar pasta brisa. I així va néixer un dels pastissos de poma més famosos.
Jo l'he fet amb préssec perquè ara n'és temporada però podeu provar de fer aquesta recepta amb qualsevol fruita, sempre i quan tingui la polpa ferma.

Ingredients:

  • Pasta brisa:
    • 150 g de farina de blat
    • 75 g de mantega a temperatura ambient
    • mitja culleradeta de cafè de sal
    • 1culleradeta de postres de sucre
    • 2 cullerades d'aigua tèbia
  • 5-6 préssecs.
  • 50 g de sucre + 4 cullerades
  • canyella en pols
  • 100 ml d'aigua
  • 1 cullerada de mantega
Elaboració:
  1. En una cassola poseu les 4 cullerades de sucre i els 100 ml d'aigua i feu-ho bullir fins que tingueu un caramel daurat.
  2. Peleu i talleu els préssecs en quarts.
  3. En un motlle per pastissos de Pyrex, aboqueu-hi el caramel. Seguidament, aneu col·locant de forma harmoniosa els talls de préssec. Tireu-hi per sobre la cullerada de mantega tallada a trossets.
  4. Poseu el motlle al foc i coeu els préssecs durant uns 10 minuts. Passat aquest temps, tireu-hi per sobre la resta del sucre i canyella al gust.
  5. Preparació de la pasta brisa:
    1. Barregeu tots els ingredients i treballeu-los fins aconseguir una massa homogènia i compacta.
    2. Deixeu-la reposar a la nevera mitja hora.
    3. Estireu-la amb el corró fins obtenir un gruix de mig centímetre.
  6. Col·loqueu la làmina de pasta brisa per sobre la fruita i aneu introduint les vores de la massa dins del motlle, de manera que quedi tota la fruita ben tapada. Feu un parell de forats a la massa per què pugui sortir el vapor que es produirà quan poseu el pastís al forn.
  7. Preescalfar el forn a 200ºC i coure el pastís durant uns 30 minuts o fins que la pasta brisa estigui dauradeta.
  8. Passats uns 5minuts, desmotlleu el pastís posant el plat on el servireu sobre la pasta brisa i girant el pastís com si fos una truita. És important desmotllar el pastís quan encara està calent per tal que el caramel no es refredi massa i quedi enganxat al motlle.
  9. També podeu tirar una mica de canyella en pols per sobre del pastís desmotllat.
Podeu acompanyar un tall d'aquest pastís amb una bola de gelat de vainilla...

Aclariment del motlle de Pyrex: com ja deveu saber, el vidre Pyrex es pot posar al foc i no es trenca. Tingueu molta cura en assegurar-vos que el vostre motlle pot anar al foc. Si no teniu aquest tipus de motlle, podeu coure els albercocs en una paella i després col·locar-los sobre el caramel del motlle. El resultat és el mateix.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada