dijous, 18 d’agost de 2011

Pastís de lemon curd amb aranyons i groselles

Hola, bona tarda!
Aquest pastís és un encàrrec que em va fer ma mare per portar a un sopar amb uns amics. 
És el clàssic pastís de llimona i merenga torrada però amb un toc diferent a l'afegir-hi aranyons i groselles a la crema de llimona.
No dic que sigui molt difícil de fer però sí que és laboriós. Va, no m'enrotllo més i us deixo la recepta...

Ingredients:

  • Massa:
    • 125 g de mantega freda i tallada a dauets
    • 260 g de farina de blat
    • 1 ou de gallina mìtjà
    • 80 g de sucre
  • Crema de llimona (lemon curd):
    • 250 g de sucre
    • la pell ratllada d'una llimona
    • 200 ml de suc de llimona (si són grans, solen ser 3 llimones)
    • 120g de mantega
    • 4 ous de gallina mitjans
    • Aranyons i groselles. Si no n'és temporada els podeu trobar congelats a la Sirena (però estan barrejats amb maduixes i gerds. Haureu de prendre paciència i anar-los separant!).
  • Merenga:
    • 4 clares d'ou (millor si són pasteuritzades, així no caldrà que llenceu el rovell...)
    • 2 cullerades de suc de llimona
    • 1 sobret de cremor tàrtar (no és res més que una barreja d'àcid màlic i tartàric que abans es feia servir per acidular refrescos. En podeu trobar al Mercadona. El paquet es diu Soda-Litines, és de color lila i a dins hi ha sobrets per parelles. Un d'ells és gasificant  i l'altre és el cremor tàrtar). Es posa per aconseguir que les clares siguin més fermes un cop muntades.
Elaboració:
  1. Massa:
    1. Posar la farina en un bol i anar-hi afegint els altres ingredients. Treballar-ho uns minuts fins obtenir una massa homogènia i formeu una bola. És important no treballar en excés la massa perquè sinó es torna molt elàstica. Deixar reposar la bola dins una bola de plàstic durant mitja hora a la nevera.
    2. Passat aquest temps, estireu la massa amb el corró i forreu un motlle desmuntable d'uns 27cm de diàmetre. Tapar la massa amb paper de forn i posar-hi un pes a sobre perquè no pugi. Jo faig servir un bon grapat de cigrons secs
    3. Preescalfar el forn a 190ºC i coure la massa durant uns 20 minuts.
    4. Passat aquest temps, treure el paper i el pes i tornar a posar la massa al forn uns 10 minuts més o fins que les vores estiguin torradetes i la base cuita.
  2. Lemon curd:
    1. Posar tots els ingredients excepte la ratlladura de llimona en un cassó. Aneu remenant constantment amb unes varilles i coeu aquesta mescla durant uns quinze minuts a foc lent. Veureu que s'anirà espessint de mica en mica. Ha de quedar com una crema catalana espessa.
    2. Deixeu refredar la crema durant mitja hora i afegiu-hi els aranyons, les groselles i la ratlladura de la llimona.
  3. Merenga:
    1. Poseu les clares (han d'estar ben fredes!) i el suc de llimona i munteu-les a punt de neu. El cremor tàrtar se sol afegir just abans que agafin el punt de neu.
  4. Muntatge del pastís:
    1. Desmotlleu el pastís i farciu-lo amb la crema de llimona.
    2. Amb una màniga pastissera aneu posant merenga sobre la crema de llimona amb la forma que més us agradi. Jo vaig triar fer boletes.
    3. Gratineu el pastís per tal que es torri la merenga. Aneu amb molt de compte perquè es torra de seguida i si no vigileu es pot cremar en qüestió de segons. Si teniu un bufador de cuina d'aquests que s'han posat de moda últimament també el podeu fer servir en comptes del gratinador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada