divendres, 7 de desembre del 2012

Olives en sols (en conserva)

Bona tarda, 
a casa quan es feia olives en conserva sempre n'hi dèiem "posar les olives en sols". Just ara, quan posava el títol de l'entrada m'ha assaltat el dubte de si sols s'escrivia sòls o sols. Ho he posat al google i oh! sorpresa! no hi havia cap entrada que hi fes referència. Hauré d'escriure un mail al programa del Basté pel Ramon Solsona perquè em solucioni el dubte.

No m'enrotllo més i us explico com fem a casa les olives en conserva.

Ingredients:
  • Olives acabades de collir (sí, ja sé que no tothom té oliveres a casa, però segur que el que tenim la majoria són familiars/amics que en tenen). És important que les olives no estiguin ben madures, s'han de collir just quan comencen a canviar de color i passen de verd a morat.
  • Aigua
  • Sal
  • Pots de vidre
  • Espècies al gust per aromatitzar les olives: fulles de llorer, alls sencers, bitxo, comí, pebre, etc.
Elaboració:
  1. Un cop tingueu les olives collides, renteu-les una mica per treure'n la pols que acostumen a portar.
  2. Poseu-les en una galleda i cobriu-les amb aigua. Les heu de tenir nou dies en remull i cada dia s'ha de canviar l'aigua.
  3. Al cap d'aquest temps, treieu l'aigua de les olives i poseu-les en pots. Ara és el moment d'aromatitzar les olives. A mida que aneu omplint els pots hi podeu posar fulles de llorer, alls, bitxo, etc. Al vostre gust!
  4. Feu una dissolució de 9 parts d'aigua i 1 de sal i ompliu els pots fins que aquesta dissolució cobreixi les olives.
  5. Tapeu bé el pot i espereu uns quinze dies abans de menjar les olives. És recomanable conservar els pots en un lloc fosc i a temperatura constant.
  6. Amb aquest sistema les olives es conserven més o menys un any. 





1 comentari:

  1. Hola, Bet. No sé si al cap d'un any has fet la consulta sobre la paraula "sols" tal com dius. No sé de quina banda ets, però pel Penedès és diu, això de "olives en sols", i solem posar només una branqueta de sajolida a cada pot. Jo el que et volia comentar és que moltes paraules que utilitzem i ens vénen d'anys enrere, i que no surten als diccionaris normatius (DIEC i Enciclopedia Catalana) les trobem al Diccionari Moll-Alcover (Dic. català-valencià-balear), amb ressenya de les localitats on s'usen i cites de textos publicats on aquestes paraules apareixen. Per mi és més idoni per comprovar l'autenticitat d'una paraula que no pas trobar-la a Google.
    Si ho vols provar, "sols" hi surt, amb el significat que tu i jo coneixem i altres, també relacionats amb la condimentació d'aliments. L'adreça és http://dcvb.iec.cat/ i és la tercera acepció de la paraula.

    ResponElimina