dimarts, 30 d’octubre del 2012

Pastes de cacau i coco

Pastes ideals per prendre a mitja tarda per acompanyar un bon te.

Ingredients (surten unes 15 pastes):

  • 50 g de sucre
  • 100 g de mantega a temperatura ambient
  • 150 g de farina de blat
  • 50 g de coco ratllat
  • 10 g de cacau en pols "desgreixat" (el de la marca Valor és el que més m'agrada i en trobareu a cal Mercadona)
  • 2 cullerades de llet 
  • sucre glas
Elaboració:
  1. Poseu tots els ingredients en un bol i amasseu fins que quedi una massa  homogènia i que no s'enganxi als dits.
  2. Doneu la forma que vulgueu a les pastes i col·loqueu-les en una safata de forn. Podeu fer-ho amb talladors de galetes o amb una pistola de galetes /xurrera o amb les mans, com vulgueu.
  3. Coeu-les al forn preescalfat a 180ºC durant uns 15 minuts.
  4. Deixeu-les refredar sobre una reixeta.
  5. Les podeu decorar amb sucre glas.


P.D: aquesta és la xurrera que vaig fer servir per fer aquestes pastes. És un regal de ma mare! Gràcies mama!!!

Canelons de peix ràpids

Ingredients (4 persones):

  • 16 plaques de canelons (d'aquells que no cal bullir, que són més pràctics!)
  • 400 g de peix blanc sense pell ni espines 
  • 1 ceba gran picada
  • 2 alls picats
  • 1cullerada de Maizena
  • 100 ml de llet
  • 250 g de tomàquet fregit
  • formatge ratllat
  • 200 ml d'aigua
  • orenga 
  • pebre negre
  • sal
  • oli d'oliva
  • aigua per remullar les plaques de canelons
Elaboració:
  1. Seguiu les instruccions del paquet de canelons per remullar-los.
  2. Sofregiu la ceba fins que estigui ben toveta i després afegiu-hi els alls i deixeu que es coguin durant un minut.
  3. Mentrestant podeu anar tallant el peix a trossos no massa grans i coure'ls a la planxa.
  4. Un cop tingueu el peix cuit, aixafeu-lo amb una forquilla en un bol i afegiu-hi la ceba amb els alls.
  5. Poseu la llet a escalfar i quan arrengui el bull afegiu-hi la Maizena desfeta en 100 ml d'aigua freda. Abaixeu el foc i deixeu que es vagi espessint.
  6. Passeu aquesta barreja al bol on teniu el peix i remeneu bé. Rectifiqueu de sal i pebre. Deixeu que es refredi una mica. Ha de quedar una massa prou ferma com per farcir els canelons.
  7. Quan les plaques de canelons estiguin remullades, poseu-les sobre un drap net i aneu posant una cullerada de farcit en cadascuna. Enrotlleu-les i aneu passant els canelons a una safata untada amb oli.
  8. Banyeu-los ambel tomàquet farcit i 100 ml d'aigua. Us recomano afegir aigua perquè els canelons es coguin bé i no quedin massa secs.
  9. Afegiu-hi formatge ratllat i orenga al gust i coeu-los al forn durant uns 20-25 minuts.


Mini canelons cruixents de verat amb samfaina

Ingredients (4-6 persones):

  • 4 làmines de pasta filo
  • 600 g de samfaina
  • 400 g de verat fresc net (sense pell, espines ni cap)
  • ceba
  • sal
  • pebre negre
  • romaní
  • oli d'oliva
  • mantega
Elaboració:
  1. Peleu i piqueu la ceba ben petita. Sofregiu-la amb una mica d'oli i sal.
  2. Talleu el verat a daus, salpebreu-los i afegiu-los a la ceba i deixeu-los coure durant un parell de minuts.
  3. Passeu aquesta barreja a un bol, afegiu-hi el romaní i aixafeu-la amb una forquilla.
  4. Poseu una làmina de pasta filo sobre la superfície de treball i talleu-la en tres parts per la part més llarga i després per la meitat per la part més curta (o sigui, que us quedaran 6 trossos...).
  5. Poseu una culleradeta de la barreja de verat sobre cada tros i enrolleu-lo com si fos un caneló.
  6. Repetiu l'operació fins que hagueu fet les 4 làmines de pasta filo.
  7. Poseu els mini canelons en una safata de forn i pinteu-los amb mantega fosa. 
  8. Deixeu que es coguin al forn preescalfat a 200ºC durant uns 10 minuts o fins que estiguin ben dauradets.
  9. Muntatge del plat: poseu un parell de cullerades de samfaina per persona en un plat i col·loqueu els  mini canelons per sobre.

dilluns, 22 d’octubre del 2012

Formatge fresc amb salsa (plat d'inspiració hindú)

Aquí teniu aquest plat d'inspiració hindú. La recepta original la vaig treure de www.indiamagica.com (Paneer Butter Masala) però com que em faltaven la meitat d'espècies la vaig adaptar una mica al que tenia en aquell moment a casa. Ja investigaré on es poden trobar aquestes espècies i la pasta de tomàquet aquí al Vendrell.

Ingredients:

  • 250 g de formatge fresc tipus Paneer (podeu fer-lo seguint aquesta recepta)
  • 1 ceba picada 
  • 200 ml de llet
  • 100 ml de nata líquida per cuinar
  • 2 cullerades de tomàquet fregit
  • 3 cullerades d'oli
  • sal
  • les quantitats dels següents ingredients són orientatives, les podeu modificar al vostre gust:
    • 2 alls trinxats
    • 1 culleradeta de gingebre fresc trinxat
    • 1 culleradeta de coriandre en pols
    • 1 culleradeta de bitxo picat
    • 1 culleradeta de curry
Elaboració:
  1. Escalfeu les 3 cullerades d'oli en una paella i fregiu-hi el formatge fresc fins que estigui una mica dauradet. Feu-ho a foc viu perquè si no el formatge es comença a fondre.
  2. Reserveu el formatge i sofregiu-hi la ceba en el mateix oli fins que estigui toveta i transparent.
  3. Afegiu-hi els alls i el gingebre i deixeu coure un parell de minuts.
  4. Afegiu-hi la resta d'espècies, la llet i el tomàquet fregit i remeneu.
  5. Deixeu que es cogui uns 5 minuts i després afegiu-hi el formatge fresc i la nata. Remeneu i deixeu coure un minut més. Apagueu el foc i serviu de seguida.

També podeu acompanyar aquest plat amb el Pa Naan (recepta aquí).

Pa Naan

Aquest pa és molt típic de la cuina hindú i la recepta la vaig treure de www.indiamagica.com. També la vaig adaptar als ingredients que tenia per casa. Fàcil de fer i boníssim!!! A més es pot aromatitzar/farcir amb el que vulgueu, o sigui, que el podeu adaptar als vostres gustos. Jo en vaig fer amb all, all i formatge i orenga.

Ingredients (surten uns 10 pans de 15 cm de diàmetre):

  • 100 ml d'aigua tèbia
  • 125 g de iogurt natural
  • 300 g de farina de blat
  • llevat de forner (la quantitat no us la poso perquè depèn del format de llevat que tingueu. A l'envàs posa sempre el pes de llevat que s'ha posar pel pes de farina).
  • 1,5 culleradetes de sal
  • 2 cullerades de mantega a temperatura ambient
Elaboració:


  1. Barregeu en un bol tots els ingredients i treballeu-los fins que quedi una massa elàstica i tova (compteu que necessitareu uns 5-7 minuts).
  2. Poseu la massa en un bol lleugerament untat amb oli, tapeu-la amb un drap net i deixeu-la reposar en un lloc càlid fins que dobli el volum (el temps depèn de la temperatura ambient, però compteu una hora i mitja com a mínim).
  3. Amasseu la massa lleugerament per treure una mica el gas acumulat durant la fermentació.
  4. Dividiu la massa en 10 porcions de la mateixa mida i formeu una bola amb cadascuna.
  5. Estireu les porcions fins que us quedi un gruix de 0,5 cm.
  6. Escalfeu una paella antiadherent i aneu coent un per un els discs de massa. Per saber quan heu de girar el pa, heu d'esperar que es formin unes bombolletes a la superfície. Llavors podeu girar el pa i deixar que s'acabi de coure.
  7. Per fer Naan aromatitzat (amb all, per exemple): un cop tingueu les boletes formades, feu-hi un forat i poseu-li l'all ben picat), estireu el pa naan i coeu-lo. També podeu posar-hi formatge, orenga, altres espècies...al vostre gust!!!

Podeu fer servir aquest pa per acompanyar aquesta recepta de formatge fresc amb salsa d'inspiració hindú.

Formatge fresc

Bon dia!
Aquí teniu la recepta per fer formatge fresc a casa.
Ingredients (surt un formatge més o menys de 250g):

  • 1 litre de llet sencera
  • el suc d'una llimona gran
  • sal
Elaboració:
  1. Poseu la llet a escalfar en un cassó a foc molt baix. Quan noteu que comença a estar tèbia, afegiu-hi la meitat del suc de llimona.
  2. Seguiu escalfant fins que estigui una mica més calenta però que no cremi (uns 2-3 minuts). Afegiu-hi una culleradeta de sal i aneu remenant. De seguida veureu que la llet es comença a tallar i es formen uns grumollets de quallada.
  3. Afegiu la resta de suc de llimona. Ara veureu que separen clarament dues fases: queda la quallada al fons i el sèrum de color grogós a la superfície.
  4. Apagueu el foc i deixeu que reposi uns 15 minuts.
  5. Separeu la quallada del sèrum i emboliqueu-la amb un drap de cotó primet. Jo vaig fer un paquet amb el drap i el formatge i el vaig deixar dins un colador.
  6. Al cap d'una mitja horeta li podeu posar un pes a sobre (en el meu cas va ser una llauna de tomàquet triturat) durant unes dues hores perquè s'acabi d'escórrer.
  7. Desemboliqueu el formatge fresc i ja us el podreu menjar. Si l'escalfeu una mica i li poseu un rajolí d'oli i una mica d'orenga està boníssim.